Ето какви са критериите на лекарите за нормално“, ниско и високо

...
Ето какви са критериите на лекарите за нормално“, ниско и високо
Коментари Харесай

Златната среда на кръвното налягане

Ето какви са критериите на лекарите за " обикновено “, ниско и високо кръвно налягане и по какъв начин да го измерите вярно вкъщи.

Кръвното налягане е един от жизненоважните индикатори, които лекарите мерят, с цел да преценяват здравословно положение на своите пациенти.

Когато сърцето изпомпва кръвта през артериите тя оказва напън върху стените им. Ако кръвното ви налягане непрекъснато е над нормата това може да значи, че страдате от виско кръвно налягане – хипертония. То повишава риска от болести на сърцето, инфаркт и инсулт, съгласно Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите.

Но какво се схваща под " обикновено “ кръвно налягане и по какъв начин да го измерваме?

Нормално кръвно налягане

Според Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите, кръвното налягане се мери в милиметри живак и се записва като съответствие сред две цифри. Първото число, наречено систолично кръвно налягане, измерва налягането в артериите, до момента в който бие сърцето. Второто число или диастолично кръвно налягане, мери налягането в артериите, когато сърцето почива сред ударите.

За обикновено кръвно налягане се възприема под 120/80 милиметра живак, което значи, че систоличното налягане би трябвало под 120 мм живак, а диастоличното – 80 мм живак, съгласно Американската сърдечна асоциация (АСА). Високото кръвно или хипертонията се следи при 130/80 мм живак или над това, написа vesti.bg.

Това са обобщени категории кръвно налягане, според насоките на АСА:

Нормално: По-малко от 120 на 80 милиметра живак;

Повишено: Между 120-129 на 80 милиметра живак;

Етап 1 хипертония: Между 130 и 139 на 80 и 89 милиметра живак;

Хипертония в етап 2: Най-малко 140 на 90 милиметра живак;

Ниското кръвно налягане, известно като хипотония, се следи при стойности по-ниски от 90/60 милиметра живак. Въпреки че кръвното налягане на някои хора остава относително ниско от самото начало, други изпитват неочаквани спадове, които могат да бъдат рискови, споделят от Националния институт по неврологични болести и инсулт.

Какви са аргументите за повишение на кръвното?

" Редица фактори, свързани с метода и средата на живот, са мощно определящи за кръвното налягане на хората ", споделя доктор Мери Ан Бауман, експерт по вътрешни заболявания, а някои от тях, като възрастта, не могат да бъдат следени.

" Хората се раждат с доста еластични кръвоносни съдове, които лесно се уголемяват и свиват, когато натискът върху тях е слаб. С възрастта обаче по тях се натрупва плака в следствие, на което гъвкавостта на стените се губи и стартират да се втвърдяват “, допълва тя.

" И когато сърцето се свива и изтласква кръвта на открито, кръвоносните съдове не могат да се разширят както преди и стартират да страдат от нараснало кръвно налягане. С течение на времето сърцето би трябвало да изпомпва доста мощно, с цел да се оправи с налягането, а това води до насърчаване на сърдечна непълнота. “

Физическата интензивност е от изключителна значимост за поддържането на обикновено кръвно. Така да вземем за пример, при професионалните спортисти и хората, които постоянно спортуват, има по-малък риск от развиване на хипертония, в сравнение с при тези, които не са физически дейни. Упражнения, които оказват помощ за намаление на кръвното са тези за устойчивост, като вървене и тичане.

Как да измерите кръвното си налягане?

Американската сърдечна асоциация предлага кръвното налягане да се ревизира при постоянните здравни прегледи, всяка година или най-малко на всеки две години. Добре е тази процедура да стартира още когато човек е на 20 години, изключително в случай че кръвното им е под 120/80.

Хората с високо кръвно е добре да вършат тези проверки поне три пъти седмично, казава Бауман.

Като за това не е нужно да ходите на доктор. Измерването на кръвното вкъщи, доста постоянно, може да е по-точно, в сравнение с в лекарския кабинет, поради напрежението към самото посещаване, което само по себе си причинява повишение на налягането – това събитие е известно като " синдром на бялата престилка ".

И ръчните, и дигиталните апарати за кръвно идват с указания, които в случай че се следват деликатно получавате точните резултати.

Обикновено, когато употребявате уред за премерване на кръвно налягане, първо би трябвало да намерите пулса си, като натиснете с показалец брахиалната артерия, която е на сгъвката на лакътя. След това, в случай че апаратът е ръчен, поставяте стетоскопа в област на артерията, под надуваемия маншет. При дигитален уред поставяте единствено маншета.

При ръчния апарат държите манометъра в едната си ръка и помпата в другата до момента в който напомпвате, до момента в който регистрира към 30 точки над нормалното систолично налягане. Тогава пулсът ви не би трябвало да се чува в стетоскопа. Първият сърдечен удар, който чуете е систолното налягане. Докато маншетът се изпуска, продължете да слушате сърдечения темп - когато към този момент не можете да го чувате, това е диастолното налягане.

Дигиталните апарати се употребяват доста елементарно. При тях напомпването и записването на систолното и диастоличното кръвно налягане стават автоматизирано.

Съвети против високото кръвно

Лечението на високото кръвно постанова промени в метода на живот, а при показания от 140/90 или по-високи, може да се наложи и банкет на медикаменти с рецепта, съгласно АСА.

" Първото нещо, което споделяме на хората да създадат, ако кръвното им налягане е в предхипертонично положение, е да отслабнат, да стартират да спортуват и да понижат солта в диетата си “, сподели Бауман. " Ако доближат по-високи равнища, ги лекуваме с медикаменти. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР